Aktualitások

 • Elszabadult a villamosenergia-ára, 2017-hez képest 300 százalékos növekedés is tapasztalható - egyre nagyobb az érdeklődés az ipari napelemes rendszerek iránt

  07Október

  Elszabadult a villamosenergia-ára, 2017-hez képest 300 százalékos növekedés is tapasztalható - egyre nagyobb az érdeklődés az ipari napelemes rendszerek iránt

  Megállíthatatlannak látszó áremelkedés tapasztalható a villamosenergia piacon. Az utóbbi időben egyre több fórumon találkozhatunk olyan kérdésekkel, amelyek próbálják megfejteni, hogy mitől robbantak fel az árak, mi történik az árampiacon, és milyen folyamatok húzódhatnak meg a háttérben. A legaggasztóbb fejlemény, hogy az előrejelzések alapján a szélsőségesen magas árak egy új, állandósuló állapotot jelenthetnek, amivel a jövőben az európai gazdaság szereplőinek meg kell tanulniuk együtt élni.

  Ha teszünk egy kitekintést a jelenlegi tőzsdei árakra, sokkoló adatnak tűnik, hogy az idei első félév villamosenergia piaci havi átlagára több mint 100%-kal haladta meg az előző év egyazon időszakának áramárait. Ez az érték 2019 első félévében mindösszesen 21% volt, azonban ne feledkezzünk meg a COVID-19 világjárvány gazdasági hatásairól.

  Azt mondhatjuk, hogy ez a folyamat összeurópai szinten megfigyelhető, az egyes piacok között lényegi eltérések nem tapasztalhatóak. A jelentős áremelkedés egyik fő indikátora az Unió Kibocsátáskereskedelmi rendszerében (EU ETS) megfigyelhető kvótadrágulás, 25-30 euró/tonnáról 55 euróra emelkedett a szén-dioxid kibocsátásának kvótaegységára. Mindezt tetézi, hogy a rekordokat közelítő kvótaárak mellett egyidejűleg nagyon magas a földgáz és a szén ára is, vagyis szinte minden, áram előállításhoz használatos alapanyagé is.

  Hazánk egy, a nemzetközi rendszerekbe integrálódott kis gazdaság ezeknek a globális folyamatoknak csak korlátozottan tud ellenállni. Azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az uniós országok közül kizárólag Magyarországon terhelik teljes egészében a nem lakossági fogyasztókra a zöld átmenet költségeit. A dinamikusan növekedő szolár üzletág támogatására létrehozott kötelező átvételi és Megújuló Támogatási Rendszer költségeinek finanszírozásából a lakosság kimarad, azok teljes egészében az ipari fogyasztókat terhelik, ami még tovább növeli a költségeiket.

  A szabályozási energiaköltségek, a tényezőárak emelkedése, az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), és az előbb említett zöld átmenet finanszírozása mind ugyanabba az irányba, a villamosenergia-árak jelentős növekedése felé mutat. A minimális fedezettel rendelkező energiakereskedelmi szektor ezeket a többletköltségeket nem tudja magára vállalni, a szabadpiaci fogyasztók ugrásszerű áremelkedéssel szembesülnek a jövő évi ajánlatokban is.

  Kihívás elé állít valamennyi piaci szereplőt az áremelkedés negatív hatásainak csökkentése, ennek érdekében érdemes átgondolni a megtakarítási, -energiahatékonysági és saját áramtermelési lehetőségeinket.

  A fokozódó energiaköltségek miatt egyre nagyobb az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt. Az ipari szektorban jelentős szolár beruházások indultak meg a rövid megtérülési idők eredményeképpen, és a piac növekedése tovább erősödik az állami támogatások okán is. A jelenlegi villamosenergia-árak mellett a napelemes rendszerek 4-7 év megtérüléssel telepíthetőek, ami állami vagy EU-s támogatásokkal tovább csökkenthető.


Ugrás az oldal tetejére